De Samsung Google Nexus: een analyse

Wat probeerde Google ook al weer te bereiken met haar nieuwe Nexus telefoon, de Samsung Google Nexus S? De Nexus One die vorig jaar werd geïntroduceerd zette een nieuwe standaard maar was in haar oorspronkelijke vorm een commerciële flop. Dat dit niet aan het toestel zelf lag bewees HTC – de fabrikant van de Nexus One – door er onder de naam HTC Desire vrachtwagens vol van te verkopen. Toch was aan Google’s houding in de maanden na het non-succes van de Nexus One te merken dat het stak. En dus volgt nu de Nexus S: gebaseerd op de uiterst succesvolle Samsung Galaxy S, maar dan nog een stapje sneller en geavanceerder, en natuurlijk met Google’s paradepaardje Android 2.3 Gingerbread.

Wil Google nu wel of niet een commercieel succes maken van haar Nexus project – dat blijft eigenlijk een beetje onduidelijk. De moeite die duidelijk is gestoken in het ontwerp van de Nexus S lijkt erop te wijzen dat dit wel degelijk het geval is. Maar – zo de vraag die ons vaak bereikt – waarom duurt het dan zo lang tot de Nexus S daadwerkelijk overal echt te koop is. En waarom een telefoon in de markt zetten die wel degelijk een soort Galaxy S+ is, maar dit min of meer tegelijkertijd doen met het introduceren van de echte opvolger van de Galaxy S, de S2?

Natuurlijk weten alleen Samsung en Google precies het hoe en waarom van deze strategie. Waar het wel op begint te lijken, is dat de Nexus S niet hoeft te gaan concurreren met de Galaxy S2 voor de titel van toptoestel van Samsung: wie de prijsindicaties van de Nexus S de laatste weken gevolgd heeft weet dat de Nexus S beetje bij beetje onder de 500 euro begint te zakken, terwijl de Galaxy S2 nog meer richting 600 euro lijkt te gaan kosten. Als dit nog even doorgaat is duidelijk dat de Nexus S niet bedoeld is al high-end telefoon, maar meer de kloof moet opvullen tussen Samsung’s midrange telefoons – zoals de verschillende bescheiden Galaxy toestellen die momenteel op de markt komen – en de S2.

Hiermee wordt dan ook duidelijk welke rol Samsung voor de Nexus S op termijn in gedachten heeft: die van Galaxy S+ in het hogere midden-segment. Of dit voor Google het commerciele smartphone succes gaat opleveren waar ze in eerste instandtie op hoopten met de Nexus serie kan alleen de tijd leren – vooralsnog wordt het gewoon hoog tijd dat de Nexus S in Nederland te koop zal zijn – en wel voor ónder de 500 euro.

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)