Een beknopt overzicht van het besturingssysteem van de Samsung Nexus S: Android Gingerbread

Oke, we hebben kunnen vaststellen dat de Samsung Google Nexus S een fantastisch toestel is. Hij is snel, hij glimt, en biedt het beste wat er op dit moment te krijgen is op het gebied van non-iPhone besturingssystemen: Android 2.3 Gingerbread. Voor wie nog niet bekend is met Android betekent dit dat de Nexus S voorzien is van de beste versie van het meest flexibele, veelzijdige besturingssysteem voor smartphones. En voor wie er al wel bekend mee is, betekent dit precies hetzelfde. Laten we dus even een snelle blik werpen op de meest opvallende facetten van Gingerbread.

Als eerste is daar de licht gemoderniseerde userinterface. Hoewel deze niet enorm veel afwijkt van de vorige versie van Android zijn er toch een aantal vernieuwingen te bekennen, naast het feit dat het uiterlijk voorzien is van nieuw kleurenschema, een aangepaste live wallpaper, en een flitsende ‘scherm-uit’-animatie in de stijl van een oude televisie. Voor de rest ziet alles er vertrouwd uit, en komen de eerste echte verbeteringen pas aan het licht als we wat dieper graven. Het virtuele keyboard is opnieuw vormgegeven, en voorzien van een nieuwe manier van aanpassen, en copy-pasten. Dit alles is nu echt geheel voorzien van multitouch functionaliteit, en werkt soepeler dan voorheen.

Veel van de ingebakken Google apps zijn ook vernieuwd, zoals de YouTube app. Ook zien we graag binnenkort meer van de vernieuwde Google Maps, die al gedemonstreerd is op de Samsung Nexus S, met mooie 3D weergaves van de omgeving.

Teven ondersteund Gingerbread volledig de NFC mogelijkheden van het toestel, en naar het nu uitziet werkt dit bijzonder soepel. Het gemak en de snelheid waarmee het toestel een betaling kan bewerken, of een zgn. ‘tag’ kan oppikken is indrukwekkend.

Ook lijkt nu Voice-over-IP bellen eindelijk volledig geïntegreerd in het besturingssysteem, waardoor deze manier van communiceren steeds meer opgenomen kan worden in het ‘standaard-reportoire’, zoals bellen, smssen en emailen.

Toch blijft de meest opvallende verbetering de snelheid van de interface. Hoewel de Nexus S qua hardware niet zo heel veel afwijkt van bestaande Android telefoons, is de bediening vele malen soepeler. Het toestel reageert zonder enige vertraging op aanrakingen van het scherm. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de verbeteringen binnen Android zelf.

De conclusie van dit alles is dat de Samsung Google Nexus S zowel op het gebied van hardware, als van de geleverde software tot de absolute smartphone top behoort, die op alle vlakken de concurrentie met bijvoorbeeld de iPhone 4 makkelijk aan kan.

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)