Nexus S review


Welkom bij de grote SamsungNexusS.nl review van de Samsung Google Nexus S! Zoals bekend, volgen we de Nexus S al vanaf het prille begin, een maand of zes geleden. Het is dus fantastisch om eindelijk te zien waar alle ophef over gaat. In eerste instantie hebben wij de Amerikaanse versie van de Nexus S – de GT-i9020 – gereviewed hier (in samenwerking met onze internationale zustersite samsungnexuss.com). Binnenkort zullen we de review updaten en voorzien van informatie die specifiek relevant is voor de Nexus S zoals hij nu in Nederland te koop is – denk hierbij bijvoorbeeld aan het Super Clear LCD scherm.

nexnew4Opstarten

Laten we beginnen bij het begin: het uitpakken. In de fancy witte doos met Google-kleurig design, treffen we het volgende aan:

* Health & Safety Warranty Guide
* Terms and Conditions, Return Policy, Limited Warranty Booklet
* Micro-USB oplader
* Micro-USB kabel
* Headset
* Eén stuks Samsung Google Nexus S telefoon, zwart

Zoals we gewend zijn bij een Android telefoon, brengt de eerste opstart ons de Android configuratie procedure. Hiermee kun je probleemloos en eenvoudig alles instellen wat je nodig hebt om het meeste uit de Nexus S te halen: e-mail, Gmail, Wi-Fi-netwerken, favoriete recepten, noem maar op, de Nexus S synchroniseert het tijdens zijn eerste boot. Als dit alles is afgesloten, is de telefoon klaar voor de start.

nexnew1Hardware

Als we de Nexus S bekijken, valt direct de subtiele maar onmiskenbare ‘contour display’ op, wat het toestel van andere Samsung toestellen in de Galaxy serie onderscheidt. Onder het scherm vinden we de touch gevoelige menu-, zoek-, terug- en home-toetsen. Dankzij het ontwerp lijken deze bij samen te smelten met de display, iets wat wij erg mooi vinden.

Aan de onderkant van de Nexus S zitten de Micro-USB poort voor data-aansluitingen en opladen, en de 3,5 millimeter koptelefoonaansluiting. De aan/uit knop vinden we rechts op de bovenkant, en de volumetoetsen aan de linkerkant. Aan de achterkant zien we de 5 megapixel camera, die natuurlijk de grote broer is van de kleinere camera aan de voorkant. Naast de camera zit de LED-flitser, die natuurlijk fijn is voor foto’s, maar vooral handig als een zaklamp in het donker.

De achterplaat kan worden verwijderd, en eronder vinden we ruimte voor de SIM-kaart en de batterij. Omdat de Nexus S wordt geleverd met 16 GB intern flashgeheugen, is er geen plekje meer te vinden voor extern SD geheugen. De algemene bouwkwaliteit van de telefoon is vergelijkbaar met die van de Samsung Galaxy S. De Nexus S is voornamelijk gemaakt van hard kunststof, waardoor de telefoon verrassend licht is, in vergelijking met bijvoorbeeld HTC-telefoons. Het is misschien geen slecht idee om het toestel te voorzien van een hoes of ander soort beschermd omhulsel, maar de ervaring met de Galaxy S leert dat het toestel toch wel tegen een stootje kan. Het zwakste punt van elke moderne smartphone is nog steeds het scherm, ongeacht hoeveel metaal er voor de rest van het toestel gebruikt is. En anders kun je altijd nog een mooie hoes aanschaffen, of andere Samsung Galaxy S3 accessoires die in een enkel geval ook geschikt zijn voor de Nexus S.

newnew5Het scherm

Het SuperAMOLED scherm ziet er goed uit, vooral met wat donkere, bij voorkeur zwarte wallpapers. Bij een contrast rijk Android bureaublad lijken de hardware knoppen naadloos over te gaan in het scherm. Het gereviewde exemplaar beschikt over een SuperAMOLED scherm, dus we blijven benieuwd naar de LCD versie van de Nexus S – zeker nu we weten waar LCD schermen toe in staat zijn, dankzij deze HTC One X review.

Maar los van het schermtype, de Nexus S is misschien wel de meest responsieve, vloeiend reagerende telefoon die we tot nu toe hebben gezien. Door Samsung’s hardware tweaks en Android Gingerbread reageert de Nexus S razendsnel. Behalve als er een grote applicatie wordt geïnstalleerd vanuit de Android Markets, hebben wij nergens enige sloomheid – ‘lag’ -  kunnen ontdekken.

Het geheugen

We willen graag onze telefoon gebruiken als een uitgebreide USB stick, dus we zijn blij dat Samsung en Google 16 GB intern flashgeheugen hebben ingebouwd. Het kost de meeste mensen toch nogal wat moeite of 16 GB te vullen, maar als je graag een collectie full-HD-films meeneemt, kan het wat krap worden. Voor sommige mensen kan het ontbreken van een SD slot lastig blijken.

batterynexuss1Batterij

Een belangrijk punt dat hier moet worden genoemd is het uithoudingsvermogen van de batterij. Het lijkt alsof de Nexus S de batterij langzamer leegzuigt dan de meeste smartphones die we recent hebben gebruikt. Hoewel we nog lang niet terug zijn bij het oldschool je-telefoon-twee-keer-per-week-opladen, is het goed om te weten dat je gewoon kunt e-mailen, browsen, muziek luisteren en bellen, zonder dat de Nexus S ‘s middags alweer aan de oplader moet.

Basisfuncties

Dit zijn moeilijke tijden voor een telefoon recensent, omdat het telefoon aspect eigenlijk maar een klein deel van de smartphone-ervaring is. Ja, je kunt bellen, gebeld worden, Sms-berichten versturen, en ook nog eens ontvangen. Uiteraard hoort het verzenden en ontvangen van e-mails inmiddels tot het zelfde standaardpakket. De kracht van de Android ervaring – vooral wanneer fabrikanten er geen vreemde dingen mee mochten uithalen – is dat je voor elke functie gemakkelijk díe toepassing in de Android Markets kunt vinden, die het precies doet zoals jij dat wilt.

Android Gingerbread

Dat brengt ons bij de grootste ‘selling point’ van de Nexus S – naast de grensverleggende technologie: Android 2.3 Gingerbread.  Onze eerste indruk is dat de interface niet alleen iets is bijgeschaafd, maar over het algemeen volwassener lijkt. De ietwat onsamenhangende grafische stijl van eerdere Android versies begint plaats te maken voor een samenhangende gebruikersinterface. Uiteraard is het natuurlijk nog helemaal aan de gebruiker om de Samsung Google Nexus aan zich aan te passen – zowel qua uiterlijk als qua functionaliteit.

nexnew2Een kort overzicht van de meest belangrijke ‘standaard’ apps onthult twee grote revisies: de YouTube app en Google Maps met navigatie. YouTube heeft een nieuwe interface gekregen, maar Google Maps vonden we echt indrukwekkend, met zijn nieuwe vector graphics en mooie driedimensionale weergave van de omgeving. Tel hier nog de gratis navigatie bij, en je hebt een toestel waarmee je nooit de weg kwijt bent – in ieder geval geografisch gezien.

Ook bij de nieuwe Android is het spectrum van spraakgestuurde software weer uitgebreid. De Nexus S heeft Google Voice en Voice-actions. Het kan echter aan ons liggen, maar los van de fascinatie die er natuurlijk is met spraakgestuurde elektronica, vinden we het nog altijd een beetje ongemakkelijk om tegen een telefoon te praten – behalve tijdens een telefoongesprek.

Naast de nieuw apps, zijn ook bestaande functies verbeterd in Android Gingerbread. Een nieuwe virtueel toetsenbord met verbeterde copy-paste functie is bijvoorbeeld een subtiele maar bijzonder prettige verbetering. Uiteindelijk blijven zulke schermtoetsenborden een kwestie van smaak, maar die van de Nexus S werkt erg fijn, vooral omdat multitouch nu eindelijk structureel is geïmplementeerd.

Het allerbelangrijkste voordeel van Android Gingerbread op de Nexus S – en het allergrootste voordeel van een Nexus telefoon – is dat Google zelf de updates beheert. Dit betekent dat de Nexus S altijd direct de nieuwste Android versies zal krijgen, zonder tenenkrommende inmenging van fabrikanten. Dus geen gehannes met rare update software zoals Samsung’s Kies, maar gewoon soepele, zelfinstallerende updates die direct uit de keuken van Google komen. Dit blijkt ook uit het feit dat een aantal kleine ‘bugs’ die bij de eerste verkochte Nexus S-sen was gesignaleerd, door Google binnen een week werden verholpen door precies zo’n moeiteloze update.

NFC

De eerste toestellen in de VS worden geleverd met een NFC tag, als demonstratie van de veel besproken NFC functie van de Nexus S. Wij weten niet of de Nexus S in Nederland ook zo’n tag meegeleverd krijgt. Deze demonstratie tag laat zien hoe NFC werkt. Je houdt je Nexus S dicht in de buurt van de tag en zonder enige moeite pik je de gegevens uit de tag op. Toch zal het nog even wachten zijn op de eerste echt NFC toepassingen in Nederland. Maar dat de mogelijkheden legio zijn, is volledig duidelijk.

Camera

big2De vijf megapixel camera doet wat een vijf megapixel camera op een telefoon doet: het maakt foto’s met een resolutie van 2560 × 1920. Kan de camera van de Nexus S de concurrentie aan met andere telefooncamera’s? Absoluut, bij daglicht kun je erg mooie, scherpe plaatjes schieten. Echter, net als bij de meeste telefooncamera’s, verslechtert de beeldkwaliteit naarmate de omgeving donkerder wordt. Wij raden het gebruik van de LED-flitser alleen aan op zeer korte afstand, of als een zaklamp wanneer je in het donker je sleutels zoekt. Hetzelfde geldt voor opnemen van video (op een 720 x 480 resolutie): daglicht, ja, anders beter niet. Hierin verschilt de Nexus S echter niet van zijn concurrenten – de bezwaren gelden nu eenmaal voor alle mobiele telefooncamera’s.

Media

We zijn altijd een beetje verrast door de telefoons die worden gepromoot alsof het bioscopen zijn. Ze zijn het niet, en zullen het nooit worden. Dit is ook niet nodig – als we IMAX films willen zien verwachten we niet dat onze telefoon dit kan bieden. Het 4 inch scherm (ongeveer 10 centimeter diagonaal) biedt veel ruimte om foto’s en videoclips te bekijken, en zelfs af en toe een film als je bijvoorbeeld lang in de trein zit. Het scherm is zelfs groot genoeg om bijvoorbeeld boeken te lezen met een of andere e-reader applicatie. Surfen op internet gaat fantastisch en snel, en Flash werkt prima op de Nexus S, in tegenstelling tot sommige andere high-end telefoons.

Samsung en Google zijn niet vergeten dat een goede smartphone ook een prima MP3 speler moet zijn. Niet direct qua software – je kunt altijd precies die MP3 speler installeren die bij je past (WinAmp!) – maar de meegeleverde koptelefoon is waarschijnlijk de beste die we ooit bij een telefoon kregen. Het volume is goed, zowel als je muziek afspeelt, als tijdens telefoongesprekken.

Sociale netwerken

Integratie van verschillende sociale netwerken is tegenwoordig misschien wel de belangrijkste functie van een telefoon. We kennen mensen die vreemd opkijken bij de suggesties dat hun telefoon ook gewoon kan bellen, en niet alleen draagbare Twitter en Facebook is. Het spreekt voor zich dat op de Nexus S voor elk sociaal netwerk er één of meerdere goede applicaties beschikbaar zijn – standaard meegeleverd, of gratis te downloaden van de Android Markets.

Games

Je kunt de Nexus S natuurlijk gelijk vol zetten met handige applicaties, maar je kunt ook erg mooie games downloaden. Sterker nog, gaming op mobiele telefoons is inmiddels een serieus platform geworden. De Google Nexus S wordt geleverd met een gyroscoop, een accelerometer en een kompas. Misschien dat wijzelf nog enigszins terughoudend zijn om als een maniak door de stad te rennen, omdat we een spelletje op onze Nexus S aan het doen zijn, maar dat is ons probleem. Met alle sensors van de Nexus S kunnen de meeste wilde, zelfs Wii achtige spellen probleemloos gespeeld worden. Of anders zijn er altijd nog de spellen die we eigenlijk zouden moeten afraden omdat je anders nooit meer ergens aan toe komt – zoals Angry Birds. Hoe dan ook, de Nexus S beschikt over een fantastisch grafisch vermogen door zowel de razendsnelle Hummingbird processor, alsook de speciale graphics processor.

nexusstechcrunchConclusies

Laten we eerlijk zijn. De Nexus S is op dit moment gewoon de meest geavanceerde telefoon die te koop is. Het toestel loopt zowel op hardware als softwaregebied een aantal stappen voor op de uiterst succesvolle Galaxy S – en op alle andere concurrenten. En hoewel het toestel niet goedkoop is, is de Nexus S zijn geld waard – vooral door de automatische Google updates. Vergeet het eindeloos wachten op nieuwe Android versies, en vergeet vreemde update software die niet doet wat je wilt: als Android een stap vooruit zet, doet de Nexus S automatisch mee. En de meeste fabrikanten die zelf een interface bovenop Android hebben aangebracht – denk aan Samsung’s TouchWiz, HTC One X, etc. – precies datgene verknoeit wat Android zo goed maakt. Telefoons zijn langzamer dan ze zijn, hebben minder geheugen dan ze hebben, en doen dingen die ze niet moeten doen, allemaal omdat fabrikanten graag Android verprutsen. Natuurlijk overdrijven we een beetje – maar niet veel. Door de belofte van vloeiende updates en een volledig personaliseerbare, ‘pure’ Android is de Samsung Google Nexus S wat ons betreft een essentiële telefoon.

big5Wat de nadelen betreft – geen uitbreidbaar geheugen, geen nóg snellere processor, geen zware metalen behuizing – beseffen wij dat dit voor een enkeling wel zwaar kan wegen. Zoals we hier op SamsungNexusS.nl al eens berichtten, de Nexus S is het niet bedoeld om de buitenste regionen van ons technologische zonnestelsel te verkennen (hoewel dit onlangs grappig genoeg wel gebeurd is ). De Nexus S is bedoeld als een geavanceerde, allround telefoon. Dit is prima gelukt. Sommige mensen denken dat de Nexus S een iPhone killer moet zijn. Wij denken dat dit minder belangrijk is. Android en Apple zijn twee verschillende platforms, die aan verschillende behoeften voldoen, en die samen nog lang en gelukkig kunnen leven. Wil je een telefoon die alles doet, op de manier die Apple graag ziet? Koop een iPhone! Wil je een telefoon die alles doet op de manier die jij zelf graag ziet? Dan is de Nexus S op dit moment het neusje van het neusje van de zalm.

 

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)