Samsung Nexus S als satelliet: PhoneSat

Kijk, dat is dan wel weer leuk. Hoewel de Nexus S in feite alweer lang en breed met pensioen is, tenminste wat betreft de verkrijgbaarheid van het toestel, is hij allesbehalve uitgerangeerd. Dat blijkt wel uit het feit dat de NASA het toestel in haar ‘PhoneSat’ satelliet inbouwde. En hij werkt prima, daar buiten de dampkring, in de ruimte.

De satelliet weegt maar 2,2 pond, en wordt bediend via een speciale radio. Het toestel vervult alle taken die je mag verwachten van een computer in een buiten de dampkring functionerend stukje technologie. Inderdaad, het is de Nexus S die dit allemaal klaarspeelt, anno nu, en geen hypermoderne toekomstige smartphone die als publiciteitsstunt in een baan om de aarde wordt geslingerd. Hoewel dat misschien geen slecht idee is voor Samsung’s Galaxy S5, beste PR mensen?

In ieder geval is dit een schitterend voorbeeld van een ‘no-cost’ satelliet. De NASA was maar ongeveer 7500 dollar kwijt aan het hele apparaat, hoewel we niet weten of dit inclusief de lanceerkosten was (waarschijnlijk niet).

Het doel van de missie is het kijken hoe ‘standaard’ hardware het gedurende langere tijd volhoudt in de extreme omstandigheden buiten de aardse dampkring. Het komende jaar moeten PhoneSat en de ingebakken Nexus S het dus nog vol zien te houden, rondjes draaiend rond onze planeet.

Als alles gaat zoals verwacht, zullen er vanaf februari 2014 meer vergelijkbare satellieten gelanceerd worden. Of deze dan ook opgebouwd zijn rond een Nexus S, of toch een nieuwer toestel zoals een Galaxy Nexus, of zelfs een Galaxy S3, S4 of S5 is niet bekend.

(dank aan TheVerge)

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)